LEDni vagy nem LED-ni


Nem, nem fáztam meg, sőt Shakespeare műveit is ismerem, szó sincs elírásról.
Mókás dolog elképzelni, hogy Hamlet a koponya helyett egy jókora izzóval beszéli meg az élet nagy kérdését.









Az energiatakarékos lámpa hallatán sok embernek először azok a bumszli izzók jutnak az eszébe amik nem is világítanak nagyon jól, ellenben úgy kilógnak a szépséges lámpabúrák alól, mint a strandon némelyik pasi fürdőnadrágjából a himbilimbi. Nem biztos, hogy látni akarjuk...

No, ezek szerencsére eltűnőben vannak. Jöttek az újgenerációs, energiatakarékos lámpa izzók, amik külsőre ugyanolyanok, mint áramzabáló társaik, viszont olyan drágák, hogy az ember háromszor meggondolja, hogy megvegye-e, megtérül-e valaha az áruk. Bár ahogy az ELMŰ hintáztat bennünket, sohasem tudhassssssukkkk... :-(

Aztán pár éve berobbant a piacra a LED. Már majdnem azt mondtam, hogy a köztudatba, de ez sajnos még nem igaz. Pedig az energiatakarékos lámpa használata egyre időszerűbb, nem csak a pénztárcánk érdekében. Sokan legyintenek, hogy a LED-nek nincs elég fényereje, meg az is drága, satöbbi.

Van is benne igazság, meg nincs is. A LED fejlődési üteme robbanás-szerűen gyors, hasonlóan, mint a számítástechnikáé. Tény, hogy a közvilágítási és ipari felhasználásra szánt változatai még méregárban vannak (de egyre csökken), viszont már részben ki tudják váltani az eddig használt izzókat. Az energia megtakarítás révén azonban ipari méretű a pénzbeni megtakarítás mértéke is.
Lakossági és közületi felhasználása sürgetően fontos.

1 LED= 1W, manapság ez már 3-5 W is lehet, sőt az 1 wattos lámpák fényereje is erősebb a korábbi - ugyanilyen teljesítményűeknél (más elven készülnek, mint a hagyományos izzók). Tessék csak kiszámolni a fényerejét - szemben a hagyományos izzóval, azonos teljesítmény mellett fokozni tudták a fejlesztők, hagyományos foglalatokba tekerhető változatai is vannak, sőt már LED-fénycsöveket is gyártanak.

Amellett, hogy egy átlaglakás tökéletes bevilágítását a mostani lámpák áramfelhasználásának töredékével megúszhatjuk, ami anyagilag is indokolt, a LED-es energiatakarékos lámpa további erényekkel is rendelkezik. Kisfeszültségű, ami gyerekek környezetében (gyerekszoba, óvoda, iskola) rendkívül biztonságos. Ugyanezért vizes, nedves környezetben való alkalmazása: pl. fürdőszoba, konyha, wellness - mondhatni elkerülhetetlen.

De még mindig nem értünk az előnyök felsorolásának végére. Különböző élettartamú LED-eket vásárolhatunk, amik években mérve is sokkal tovább működnek, mint a jó öreg Wolfram izzók, melyeket lassan-lassan el is felejthetünk, mert fokozatosan kivonják őket a forgalomból.
A hosszabb élettartam azt is jelenti, hogy nem gyakran kell cserélni, karbantartani, és ez nagy segítség, főleg idős, beteg vagy sérült embereknek, számukra ez valóságos megváltás. Az energiatakarékos lámpa használata nemcsak kényelmes, hanem biztonságos és pénzkímélő megoldást kínál.

Nekem mint lakberendezőnek esztétikai szempontokból sokkal nagyobb mozgásteret, variációs lehetőségeket nyújt a világítástervezés során a LED alkalmazása.


Bárhova tehetünk LED-eket. Például padlóba – mivel olyan kicsike, s a vezetéke olyan cérnavékony, hogy bármilyen parketta vagy egyéb burkolat alatt elfér.
Lépcső mellé, falra, mennyezetre téve is fantasztikus látványt nyújt.








Falon akár falburkolatba, akár "csillagos égbolt" formájában (ami persze a plafonra is szerelhető.)







Már tapétába építve is árulják.







Falfülkék, vitrinek megvilágítására, de álmennyezetbe építve is fantasztikusan mutat - és lényegesen kisebb átmérőjű a beépítő kerete, mint a hagyományos szpotlámpáké.
Csempébe vagy csempelapok közé rejtve is lenyűgözően szép látvány. A 3mm-es izzók többféle színben kaphatók, fehér változatai közt meleg- és hidegfehér (kékes) színűeket, valamint változtatható, programozhatóak LED-eket egyaránt találunk.


Iparművészek szőnyegbe, textilbe, ékszerbe is beépítik, hogy csak pár példát említsek, de a sor folytatható, csak a fantázia szab határt a felhasználási lehetőségek sokaságának.




A cikkben látható led lámpás világító testek egy részét Varga Béla készíti. További munkáiból is van dokumentációm, szépséges gipsz lámpatest alkotásait szívesen betervezem bármilyen enteriőrbe.
Az energiatakarékos lámpa LED-es változatait jómagam több lakásba is beterveztem.
Írjon egy emilt, kérésére szívesen küldök néhány fotót és további érdekességeket is megtudhat tőlem.



Zámborszky Éva tervező lakberendező
alternativ-interior@zamborszkyeva.hu

Megjegyzések

  1. Nagyon szép megoldások vannak, csupa jó ötlet itt is :)

    A Mester munkájáról szívesen kapnék egy emailt, vagy egy webcímet, ahol megtekinthetem. Köszönöm és további sok sikert!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Piros!

    Nagyon köszönöm a kedves sorokat :-)
    El vagyok árasztva munkával, így sajnos kissé hanyagoltam egy ideje a blogot, na de majd most!!!
    A fenti munkákat különböző mestrekkel együtt követtük el. Ha Varga Bélára utal, neki szándékosan nincs weboldala, viszonylag kis tételben és nem "tömegtermelésre" gyárt, de minket lakberendezőket rendszeresen ellát jobbnál jobb darabjaival, amiket a Megrendelőinkkel közösen választunk. Egyedi terveinket is megvalósítja, imádni való ember.
    ha küld egy emilt az alternativ@zamborszkyeva.hu - ra, elküldöm Béla emil-címét. Azt kérte, lehetőleg így vegyék fel vele a kapcsolatot,akikkel még nem dolgozott, a telefonszáma sem nyilvános, de ha kapcsolatba kerül vele, gondolom, készséggel megadja.

    Kérdéseire bármikor szívesen válaszolok :-)
    Minden jót és szép nyarat kívánok, üdvözlettel: Éva

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése